Psychiatrie

Psychiatrie

Van de week hoorde ik dat een jong iemand waar ik veel om geef opgenomen was in de psychiatrie. Toen ik een jaar of 10 geleden in de psychiatrie werkte op een afdeling waar veel mensen met psychotische stoornissen opgenomen waren, dacht ik dat de enige behandeling was om deze mensen antipsychotica te geven. En daarvoor, toen ik bij de medische opvang asielzoekers werkte, heb ik geregeld mensen naar de huisarts en psychiatrie verwezen met het verzoek om ze antidepressiva voor te schrijven (wij mochten zelf niets voorschrijven). Zonder dat ik bedacht dat je eerst gedegen onderzoek naar lichamelijke oorzaken moet uitvoeren om uit te zoeken of hierin de oorzaak kan liggen, dan wel uit te sluiten, alvorens je met medicatie begint. Ondertussen weet ik beter. Er zijn verschillende lichamelijke aandoeningen die psychiatrische klachten kunnen geven. Een depressie kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door een langzame schildklierfunctie, hypothyreoïdie, of door een tekort aan vitamine B12 of vitamine D. En een tekort aan vitamine B3 (niacine) wordt vaak gevonden bij mensen met schizofrenie. Dit was al bekend in de jaren ’60. Wanneer je dan niacine geeft bij mensen met schizofrenie, knapt een groot deel van hen op. 

Bij depressieve klachten is het ook van belang om naar het microbioom te kijken. Dit is bij hen vaak afwijkend. En daarmee kom ik dan op het belang van voeding in de psychiatrie. Door je voeding aan te passen, kunnen psychiatrische klachten verbeteren. Bij schizofrenie bijvoorbeeld, is het belangrijk om suikers weg te laten en geregeld vis te eten of visoliecapsules van een goed merk in te nemen (vegetariërs en veganisten kunnen algenolie gebruiken). 

De meesten van jullie zullen ook wel gehoord hebben van de onderzoeken met gedetineerden in de gevangenissen waarbij een deel gezonde voeding kreeg en een deel niet. In de gevangenissen waar de gedetineerden gezonde voeding kregen, namen de geweldsincidenten af. 

Tenslotte is het juist in de psychiatrie ook belangrijk om rustgevende activiteiten te vinden. Voorbeelden hiervan zijn yoga, Tai Chi, (geleide) meditatie en mindfulness. En bewegen in de buitenlucht (bij depressieve klachten is running therapy bekend geworden). Ook goed voor de vitamine D. 

Hiermee wil ik niet zeggen dat alle psychiatrische klachten en gedragsproblemen op te lossen zijn met het oplossen van lichamelijke oorzaken, gezonde voeding, het aanvullen van tekorten aan vitaminen en mineralen en leefstijlinterventies. Maar wat wel belangrijk is, is om deze eerst te onderzoeken en uit te proberen. In de huisartsgeneeskunde en psychiatrie worden overigens normaliter wel de bij hen bekende lichamelijke oorzaken onderzocht, maar dit is niet volledig. Helaas zijn een aantal zaken bij hen niet bekend (waarschijnlijk door de sterke lobby van de farmaceutische industrie, die er geen baat bij heeft dat er vitamines en mineralen voorgeschreven worden en er iets aan voeding en leefstijl gedaan wordt). En als ik dan weer terugdenk aan de voeding die de psychiatrische patiënten in de kliniek kregen (en waarschijnlijk nog steeds krijgen), dan wordt ik daar heel verdrietig van. Als je een familielid hebt met (ernstige) psychiatrische klachten, of er zelf last van hebt, zoek dan een therapeut die je hierin wat uitgebreider onderzoek doet dan de (meeste) huisartsen en psychiaters en die je familielid of jou hierin kan begeleiden. Hoewel medicatie soms toch nodig blijkt, soms al in een vroeg stadium en soms als laatste redmiddel. Wanneer het al in een vroeg stadium nodig is om ernstige gevolgen af te wenden, kun je deze mogelijk later weer afbouwen. Goede begeleiding hierin is wel noodzakelijk. Het zelf aan medicatie gaan sleutelen raad ik sterk af. Zeker met medicijnen die in de psychiatrie gebruikt worden (psychofarmaca). 

Laat hieronder weten wat je van deze blog vindt. En misschien heb je zelf ervaringen met de psychiatrie en herken je hier iets van. Dan hoor ik het ook graag. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *