Overgang

Van de week had ik een vriendin op bezoek. En waar hebben vrouwen van een jaar of 50 het over? De overgang natuurlijk. Mijn vriendin zei dat overgangsklachten erbij horen en je naar je moeder moet kijken om erachter te komen hoeveel last jij gaat hebben. Daar ben ik het niet mee eens. Ik ben van mening dat het van je leefstijl afhangt en hoe goed jouw lichaam in balans is.

Natuurlijk kan het zo zijn dat als jouw moeder veel klachten had, jij ook veel klachten zult ervaren. Maar dat is eerder het gevolg van hoe jij hebt geleerd te eten, drinken, ontspannen, enzovoorts. En ook van hoe goed jij in je nutriënten zit.

We gaan even een jaar of 50 terug in de tijd. Toen jouw moeder zwanger was van jou. Een kind in de baarmoeder vraagt veel nutriënten van de moeder. En er wordt altijd voorrang gegeven aan het kind. Maar als je moeder niet goed in de nutriënten zat, dan ben jij ook geboren met een tekort. En zolang die niet aangevuld worden, zal jij een tekort blijven houden. Naarmate je ouder wordt, nemen de tekorten verder toe. Dus tegen de tijd dat je in de overgang komt, heb je een aardig tekort aan nutriënten opgebouwd. Geen wonder dat je dezelfde klachten als je moeder krijgt.

Hoe kun jij voorkomen dat je klachten van de overgang krijgt of de klachten die je hebt verminderen of zelfs zonder klachten verdergaan? Dat begint met de leefstijlfactoren aan te passen. Wat betreft voeding gaat het er om dat je zo natuurlijk mogelijk eet. Dus geen bewerkte producten. En daarbij biologisch, of nog beter biologisch-dynamisch. Ook rood vlees raad ik je af. Denk maar dat alles wat vliegt, rent en zwemt goed is. Bedenk hierbij ook dat veel dieren gekweekt worden en dus helemaal niet gerend (wild), gevlogen of gezwommen hebben. Als je klachten hebt, raad ik je aan om (in ieder geval tot enige tijd nadat de klachten verdwenen zijn) melkproducten en gluten weg te laten. Het is belangrijk om veel groenten, dat wil zeggen minimaal 300-500 gram per dag, te eten. Er wordt vaak beweerd dat soja goed is om overgangsklachten te voorkomen omdat Aziatische vrouwen weinig of geen klachten hebben. Wat men zich dan vaak niet realiseert is dat wij in het westen andere genen hebben en soja niet voor iedereen goed is. Probeer ook koffie en alcohol zoveel mogelijk te vermijden.


Ook is het belangrijk om ons te realiseren dat er vaak xeno-oestrogenen in make-up en verzorgingsproducten zitten. Dus is het ook van belang om hier aandacht aan te besteden en deze te vervangen door producten waar deze xeno-oestrogenen niet in zitten.
Bij leefstijl hoort verder de zorg voor voldoende nachtrust, zorgen dat je overdag buiten komt, beweging, sociale contacten en ontspanning. Yoga, Tai chi, meditatie of mindfulness kunnen ook bijdragen aan een gezonde leefstijl. En roken zorgt voor meer klachten, dus weer een goede reden om dan toch eindelijk te stoppen.


En blijf je dan nog steeds klachten houden, dan heb je mogelijk iets aan supplementen en het aanvullen van de nutriëntentekorten. Mocht je daar hulp bij willen hebben, kun je contact met mij opnemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *