Eenvoudig je gezondheid verbeteren door intermittant fasting

Je hebt altijd honger

Je hebt altijd honger en wilt altijd eten. Je kunt ook altijd eten. En zoveel als je wilt, want je kent geen gevoel van verzadiging. Het liefst eet je koolhydraatrijke en suikerrijke voeding. Wanneer je niet eet, word je sacherijnig en kan je je niet meer concentreren. Je hebt het gevoel van je stokje te gaan. Je moet op zo’n moment gewoon eten. 

Wanneer je op deze manier doorgaat, kom je steeds meer aan in gewicht. En het afvallen lukt niet meer. Je hebt geen idee hoe je dit kunt doorbreken. 

Doorbreken van deze cirkel kan wel

Gelukkig weet ik wel een methode, namelijk intermittant fasting. In deze blog ga ik je uitleggen wat intermittant fasting is, waarom intermittant fasting je gezondheid verbeterd, welke hormonen hierbij betrokken zijn, hoe het komt dat je ermee gaat afvallen en tot hoe je dit eenvoudig in je leven kunt toepassen. 

Toen ik in 2006 door India reisde, heb ik daar een Ayurvedische behandeling gehad. Een van de adviezen die ik kreeg, was dat ik alleen mocht eten tussen 9 uur ’s ochtends en 17 uur ’s middags. En dat gedurende 3 maanden lang. Voor die tijd, zelfs als kind al, kon ik geen maaltijd overslaan. Ik werd sacherijnig en kon me niet concentreren als ik lang niet at. 

Toen ik dit advies kreeg, besefte ik me niet dat dit een vorm van intermittant fasting is. Ik vond het lastig om zo vroeg mijn avondmaaltijd te nuttigen, maar deed het toch en heb het inderdaad 3 maanden volgehouden. Na deze 3 maanden, zette ik vaak mijn eten weg terwijl het nog niet helemaal op was, iets wat ik daarvoor nooit deed (ik was opgevoed met dat het zonde was om iets te laten staan), en zei dan dat ik vol zat. Ik kon gewoon niet dooreten, ook niet als ik dat wilde. Dat was dus het effect van intermittant fasting. Hoe dat werkt, heb ik in deze blog uitgelegd. 

Hormonale disbalans 

Er zijn hormonen die het lichaam aanmaakt waardoor je een hongergevoel krijgt en waardoor je het gevoel hebt verzadigd te zijn. Dit zijn greline en leptine. Greline zorgt er dus voor dat je weet wanneer je lichaam eten nodig heeft en leptine wanneer je genoeg gegeten hebt. In onze maatschappij van overvloed zijn deze hormonen (en ook insuline) vaak uit balans geraakt waardoor ze niet meer weten wanneer ze moeten eten en wanneer ze genoeg gegeven hebben. Het gevolg is dat we teveel eten waardoor we steeds meer vetcellen aanmaken en steeds dikker worden. Bij vrouwen in de overgang, gaat dit vaak nog eens extra hard. Zoals je wel weet is vooral het buikvet schadelijk. En dat kun je niet eens altijd zien aan de buitenkant. Het verhaal is nog niet af helaas, want vetcellen maken leptine aan. Hierdoor voel je dus niet meer dat je genoeg gegeten hebt met als gevolg dat je steeds meer kunt eten. Dat zie je ook bij mensen met extreem overgewicht, die kunnen door blijven eten. Je bent dan leptineresistent geworden. Wanneer je leptineresistent bent, kun je geen maaltijd overslaan en eet je graag tussendoortjes. Hierdoor ontstaat er een vicieuze cirkel. 

Doorbreken hormonale disbalans

Door intermittant fasting kun je de hormonale disbalans doorbreken. Je gaat vanzelf minder eten, verliest hierdoor je buikvet en wordt weer gevoelig voor leptine. Simpel en efficiënt, wat wil je nog meer. 

Uitleg intermittant fasting

Intermittant fasting betekent dus dat je een periode niet eet en in een bepaalde tijd wel mag eten. Natuurlijk is het dan wel de bedoeling dat je gezonde dingen blijft eten.

Er zijn verschillende methoden die op internet ook terug te vinden zijn. Ik zal er een beschrijven en dat is wat ik toentertijd zelf heb gedaan en die gemakkelijk in he leven toe  te passen is. Je eet hierbij in een tijdframe van 8 uur en vast vervolgens gedurende 16 uur. In die 16 uur zit de nacht al en aangezien je al 7-9 uur slaapt, heb je er al een groot deel opzitten. Je kunt zelf kiezen tussen welke tijden je eet, maar zorg er wel voor dat je niet te laat op de avond je laatste maaltijd gebruikt. Dat wil zeggen dat je je laatste maaltijd uiterlijk om 20 uur (in de zomer) op hebt (en in de winter uiterlijk 19 uur). 

Wanneer je bijvoorbeeld om 20 uur ’s avonds je avondmaaltijd op hebt, kun je vanaf 12 uur weer eten. Het is dus ook goed toe te passen als je werkt. (Toen ik in India was, werkte ik niet, waardoor ik deze tijden gemakkelijk kon toepassen.)

Met intermittant fasting kun je dus je hormonale disbalans doorbreken, je verliest gewicht en je gezondheid verbetert. Hierdoor verhoog je ook nog eens je immuunsysteem zodat je minder vatbaar bent voor bijvoorbeeld het coronavirus. Maar daarover een andere keer meer. 

Vond je dit een interessante blog? Laat dan hieronder een reactie achter en vertel mij wat jou ervaringen zijn met intermittant fasting of hoe jij dit gaat toepassen. 

Gezonde groet,

Bernadette

2 Comments

  1. Peter Engelen

    Hi Bernadette,

    Dit lijkt al ‘ verdacht ‘ veel op eten als tijdens een ramadan periode….
    Er is zogezegd niets nieuws on der zon maar we moeten er wel regelmatig aan herinnerd worden in onze wereld van overvloed.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.